TIBBIY TASVIRLAR ASOSIDA YURAK FUNKSIYASINI INTELLEKTUAL BAHOLASH MODELI - Raximov M.F.; Djurayeva N.S. (O‘zbekiston Ochiq Konferensiyasi, 2026)
Mazkur tadqiqotda exokardiografik video ma’lumotlar asosida yurakning funksional ko‘rsatkichlarini, xususan chap qorincha chiqarish fraksiyasini (LVEF) avtomatik aniqlash uchun CNN + LSTM ga asoslangan bashoratlovchi model taklif etiladi. Modelda CNN orqali fazoviy xususiyatlar, LSTM yordamida esa vaqt bo‘yicha bog‘liqliklar o‘rganiladi.Oldindan ishlov berish bosqichlari (shovqinni kamaytirish, normalizatsiya, segmentatsiya va muhim kadrlarni tanlash) model aniqligini oshirishga xizmat qildi. Eksperimental natijalar taklif etilgan yondashuvning yuqori aniqlik va klinik natijalar bilan moslikka ega ekanligini ko‘rsatdi.Ushbu model yurak kasalliklarini erta aniqlash va diagnostika jarayonini avtomatlashtirishda samarali vosita bo‘lib xizmat qilishi mumkin.
Keywords: exokardiografiya; exokardiosignal; konvolyutsion neyron tarmoqlar (CNN); chap qorinchaning chiqarish fraksiyasi (LVEF); bashoratlash; model