Polikistoz tuxumdon sindromining 2-tur qandli diabet rivojlanishi va kechishiga ta’siri: qiyosiy ko‘ndalang tadqiqot - Mamatova, Naziraxon; Xodjaeva, Nodira; Tojieva, Iroda (O‘zbekiston Ochiq Konferensiyasi, 2026)
Polikistoz tuxumdon sindromi (PKTS) reproduktiv yoshdagi ayollarda eng ko‘p uchraydigan endokrin buzilishlardan biri bo‘lib, tizimli metabolik kasallik sifatida qaraladi. Reproduktiv disfunksiyadan tashqari, PKTS sezilarli metabolik buzilishlar, ayniqsa insulinrezistentlik, semizlik va dislipidemiya bilan bog‘liq bo‘lib, ular 2-tur qandli diabet (2TQD) rivojlanish xavfini sezilarli darajada oshiradi. Ushbu tadqiqotning maqsadi ayollarda PKTSning 2TQD klinik va metabolik xususiyatlariga ta’sirini baholashdan iborat edi. Tadqiqotga 38–40 yoshdagi 2TQD bilan og‘rigan 60 nafar ayol kiritildi. Bemorlar ikki guruhga ajratildi: asosiy guruhni PKTS va 2TQD bo‘lgan 30 nafar ayol, nazorat guruhini esa PKTSsiz 2TQD bilan og‘rigan 30 nafar ayol tashkil etdi. Tana vazni indeksi (TVI), glikozillangan gemoglobin (HbA1c), insulinrezistentlik indeksi (HOMA-IR), lipid profili ko‘rsatkichlari va arterial gipertenziya mavjudligi baholandi. Statistik tahlil Student t-testi va χ²-testi yordamida amalga oshirildi; p
Keywords: Polikistoz tuxumdon sindromi; 2-tur qandli diabet; insulinrezistentlik; HOMA-IR; semizlik; glikozillangan gemoglobin; dislipidemiya; metabolik buzilishlar