Sotsiomadaniy transformatsiyalar postmodern jamiyatning madaniy va tarixiy fenomeni sifatida - Abdurakhmanova Sarvinoz (O‘zbekiston Ochiq Konferensiyasi, 2025)
Maqolada J. Bodriyar va J.-F. Liotar falsafasidagi referent inqirozi hamda simulyakrning ustunligi konsepsiyalari orqali postmodern jamiyatning shakllanishiga olib kelgan sotsiomadaniy transformatsiyalar tahlil qilinadi. Zamonaviy diskursdagi tarixiylikning yo‘qolishi va semantik eroziya orqali namoyon bo‘ladigan giperreallikni barqarorlashtirish mexanizmlari ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot ilmiy bilimlarning barqarorligini baholash va simulyakrlarning akademik hamda kundalik amaliyotlarga qay darajada kirib borganini aniqlash uchun «referensial lakunalar» metodologiyasini taklif etadi. Ishning asosiy maqsadi simulyatsiyalangan reallik tuzilmalari hukmronligi sharoitida tanqidiy savodxonlikni rivojlantirishdan iborat.
Keywords: Postmodernizm; sotsiomadaniy transformatsiya; referent inqirozi; simulyakr; giperreallik; degistorizatsiya; tanqidiy savodxonlik; epistemologik barqarorlik