Ilmiy muzeylarning tarixiy ildizlari (XVIII–XIX asrlar) - Fazilova Dilrabo Khudaykulovna (O‘zbekiston Ochiq Konferensiyasi, 2025)
Ushbu ilmiy maqolada XVIII–XIX asrlarda ilmiy muzeylarning shakllanish jarayoni, ularning sotsiomadaniy rivojlanishdagi o‘rni, shuningdek, Ma’rifatparvarlik davri, ilmiy jamiyatlar va ekspeditsiyalarning muzeyshunoslik rivojiga ta’siri tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida tarixiy manbalar va qiyosiy tahlil usullaridan foydalanilgan. Natijada ilmiy muzeylarning shakllanishi jamiyatda ilm-fan ahamiyatining ortishi, ilmiy merosni saqlash zarurati hamda ta’lim tizimining rivojlanishi bilan bog‘liq ekanligi aniqlandi.
Keywords: Ilmiy muzeylar; XVIII–XIX asrlar; ma’rifatchilik; ilmiy jamiyatlar; tabiiy tarix; muzey kolleksiyalari; ilmiy ekspeditsiyalar; muzeyshunoslik