Oliy ta’lim tizimida innovatsion madaniyatni takomillashtirish - Shayakubov Shomansur Shakabilovich (O‘zbekiston Ochiq Konferensiyasi, 2025)
Maqolada oliy ta’lim tizimida innovatsion madaniyatni takomillashtirishning zamonaviy tendensiyalari ko‘rib chiqiladi. Unda universitetlar innovatsion rivojlanishning muhim markazlariga aylanib borayotgani, tadbirkorlik tafakkuri va tadqiqot kompetensiyalarini shakllantirish uchun sharoitlar yaratilayotgani ta’kidlanadi. Talabalarning tanqidiy fikrlashi, mustaqilligi va kreativligini rivojlantirishga xizmat qiluvchi chuqur o‘qitish, loyiha va tadqiqotga asoslangan metodlarning o‘rniga alohida e’tibor qaratiladi. Raqamlashtirish va analitik texnologiyalar rivoji bilan bog‘liq baholash yondashuvlaridagi o‘zgarishlar tahlil qilinadi. Amaliyotga yo‘naltirilgan ta’lim muhitini yaratishda raqamli vositalar, gibrid ta’lim formatlari va kengaytirilgan reallik texnologiyalarini integratsiya qilish muhimligi qayd etiladi. Shuningdek, talabalar tayyorgarligi sifatiga ta’sir qiluvchi raqamli savodxonlik, hamkorlikda o‘qitish va norasmiy ta’lim masalalari ham ko‘rib chiqiladi. Xulosa sifatida innovatsiyalarga tizimli yondashuv, infratuzilmani modernizatsiya qilish hamda o‘qituvchining mentor va fasilitator sifatidagi rolini qayta anglash oliy ta’lim jarayonini takomillashtirishning zarur shartlari ekani ta’kidlanadi.
Keywords: Innovatsiyalar; oliy ta’lim; raqamli savodxonlik; chuqur o‘qitish; aralash ta’lim; tadbirkorlik ko‘nikmalari; loyihaga asoslangan ta’lim; pedagogik texnologiyalar