ERUVCHAN LOX-1 (SLOX-1) YURAK ISHEMIK KASALLIGI VA O‘TKIR KORONAR SINDROMDA ISTIQBOLLI BIOMARKER SIFATIDA - Turaeva, Gavkhar; Akhmadov , Vokhidjon (O‘zbekiston Ochiq Konferensiyasi, 2025)
So‘nggi yillarda eruvchan lektinsimon oksidlangan LDL retseptori (sLOX-1)ga koronar arteriya kasalligi (CAD) va o‘tkir koronar sindromda (ACS) istiqbolli biomarker sifatida e’tibor ortib bormoqda. Ushbu sharhda 2020–2025-yillardagi o‘n bitta tadqiqot, jumladan, sakkizta yirik klinik sinov umumlashtirilgan. Unda LOX-1 faollashuvi, sLOX-1 ning tomir yallig‘lanishi va blyashka beqarorligidagi roli, shuningdek, uning diagnostik va prognostik ahamiyati muhokama qilinadi. sLOX-1 darajasining oshishi miokard infarkti xavfi, O‘KSdan keyingi o‘lim holatlari va koronar tomirlar shikastlanishi bilan chambarchas bog‘liq. Sharhda sLOX-1 ning klinik dolzarbligini ta’kidlovchi sezgirlik, spetsifiklik va prognostik ma’lumotlar ham keltirilgan.
Keywords: sLOX-1; LOX-1; yurak ishemik kasalligi; o‘tkir koronar sindrom; ateroskleroz; biomarkerlar; diagnostika; prognoz