ZAMONAVIY RUS TILIDA NEOLOGIZMLARNING DERIVATSIYASI: SO‘Z YASALISH JARAYONLARI VA ULARNING LEKSIK TIZIMDAGI ROLI - Abdualieva, Durdona (O‘zbekiston Ochiq Konferensiyasi, 2025)
Neologizmlar zamonaviy rus tilining rivojlanishida muhim rol o‘ynaydi, jamiyatdagi, madaniy va texnologik o‘zgarishlarni aks ettiradi. Neologizmlarni yaratishning asosiy mexanizmlaridan biri derivatsiya, ya’ni mavjud so‘zlardan turli so‘z yasash vositalari yordamida yangi so‘zlar hosil qilishdir. Ushbu maqolada zamonaviy rus tilida derivatsiya jarayoni ko‘rib chiqiladi, uning turlari, usullari va misollari tahlil qilinadi hamda tilni boyitish va uning ifodaviy imkoniyatlarini kengaytirishda derivatsion jarayonlarning ahamiyati ta’kidlanadi.
Keywords: neologizmlar; derivatsiya; zamonaviy rus tili; so‘z yasalishi; o‘zlashmalar; semantik derivatsiya; prefiksatsiya; suffiksatsiya; asoslarni qo‘shish; qisqartmalar