TEODOR DRAYZERNING "SARMOYDOR" ROMANINING KONSEPTUAL SOHASI DAVRNING IQTISODIY ONGINING AKSI SIFATIDA (O‘zbekiston Ochiq Konferensiyasi, 2026)
Maqolada Teodor Drayzerning “Sarmoydor” romanining konseptual sohasi XIX asr oxiri - XX asr boshlaridagi Amerika jamiyatining iqtisodiy ongini ifodalash nuqtai nazaridan ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot alohida badiiy konsept tahliliga bag‘ishlangan ishlardan farqli o‘laroq, asarning g‘oyaviy-mazmuniy tuzilishini shakllantiruvchi asosiy konseptlar o‘rtasidagi tizimli aloqalarni aniqlashga qaratilgan. "Pul," "hokimiyat," "muvaffaqiyat," "Amerika orzusi" tushunchalari va ularning kognitiv o‘zaro ta’siriga alohida e’tibor qaratilgan. Romanda pul avtonom qadriyat emas, balki qahramonlarning dunyoqarashi va hikoya mantig‘ini belgilaydigan murakkab konseptual sohasi yadrosi ekanligi ko‘rsatilgan. Romanning badiiy olami kapitalistik mafkura ta’sirida an’anaviy axloqiy ko‘rsatmalarning o‘zgarishini aks ettiradi, degan xulosaga kelinadi.