KOMPYUTER TARMOQLARINI O‘QITISHDA VIRTUAL LABORATORIYALARDAN FOYDALANISHNING DIDAKTIK AHAMIYATI VA TEXNOLOGIK YECHIMLARI (O‘zbekiston Ochiq Konferensiyasi, 2025)
Ushbu maqolada “Kompyuter tarmoqlari” kursini o‘qitishda virtual laboratoriya muhitlari va simulyatsiya vositalaridan foydalanishning nazariy-metodologik asoslari hamda ularning ta’lim jarayonidagi amaliy afzalliklari ko‘rib chiqiladi. Virtual laboratoriyalardan foydalanish talabalarga tarmoq qurilmalarining ishlashi, marshrutlash, kommutatsiya, segmentatsiya va tarmoq protokollari funksiyalarini real muhitga yaqin sharoitlarda o‘rganish imkonini beradi. Tadqiqotda Cisco Packet Tracer, GNS3 va EVE-NG kabi keng qo‘llaniladigan simulyatsiya platformalarining qiyosiy tahlili beriladi, ularning o‘quv jarayonidagi roli, funksional imkoniyatlari, resurslarga bo‘lgan talablari va kasbiy kompetensiyalarni rivojlantirish salohiyati ko‘rib chiqiladi.