Og‘iz bo‘shlig‘i saratonini tashxislash va davolash: erta bosqichlarning xususiyatlari (O‘zbekiston Ochiq Konferensiyasi, 2025)
Og‘iz bo‘shlig‘i saratoni muhim tibbiy muammo bo‘lib qolmoqda, chunki u ko‘pincha kech bosqichlarda tashxislanadi, bunda davolash samaradorligi pasayadi va o‘lim xavfi ortadi. Kasallikning rivojlanishi og‘iz bo‘shlig‘i shilliq qavatining saratonoldi shikastlanishlari hamda surunkali yallig‘lanishga sabab bo‘luvchi mahalliy omillar bilan bog‘liq. Erta bosqichlarda simptomlar ko‘pincha sust ifodalangan yoki sezilmay qoladi, bu esa suyak to‘qimasining yemirilishi, nevralgik og‘riq va og‘ir asoratlar bilan tavsiflanadigan rivojlangan shakllarning yuzaga kelishiga olib keladi.